
Matkailualaa opiskelevat Raimo Karvonen, Tuulikki Järvi, Jani Härkönen, ja Juha-Pekka Säde testaavat Lassikko Oy:n seikkailurataa Teiskossa.
Olipas erilainen HOPE-päivä: rauhallista istuskelua nuotiolla, nokipannukahvit kiehumassa ja heräävä luonto ympärillä. PIRKOn Kangasalan toimipisteessä matkailualaa opiskelevat nuoret selvästi nauttivat puuhatessaan Teiskon metsässä Lassikko Oy:n elämyspalvelujen ympäristössä.
Yhtä innostuneita opiskelijoita tapasin jo aamulla Särkänniemen kupeessa, kun poikkesin matkallani Vartiovene 55:llä. Siellä oli työssäoppimassa neljän tytön joukkue, joka laittoi Karri Mikolan kanssa venettä kuntoon vesille laskua varten.
Matkailualan koulutus suuntautuu Kangasalalla luontoon liittyvien matkailupalvelujen toteuttamiseen. Alalla tarvittavia taitoja opitaan mahdollisimman usein käytännön työssä.
Matkailualaa opettava Toini Kyllönen-Kuusisto jutteli nuotiolla, että yrityskumppanit ovat oppilaitokselle erittäin tärkeitä. Heidän kauttaan haetaan opiskelijoille mahdollisuutta oppia todellisissa olosuhteissa.
Karri Mikola on matkailuopetuksen hyvä kumppani jo vuosien takaa. Mikolan Trexperience-yrityksen viitoittamalla polulla elämyspalvelutoimintaa jatkavat Lassikon yrittäjät Pasi Ahokas ja Konsta Suoniemi ovat hieman uudempia tuttavuuksia. Viime marraskuussa yhteistyötä yrittäjien kanssa tiivistettiin entisestään, ja hyöty on molemminpuolinen. Opiskelijat pääsevät osallistumaan oikeaan yrittämiseen, ja yrittäjät saavat nuorilta uusia ideoita ja innostusta.
– Koulutus sopi hyvin meidän ideaamme, sillä maastoa ja luontoa ei Teiskon tilallamme ole vielä täysin hyödynnetty. Meillä on monenlaisia suunnitelmia, esimerkiksi seikkailuradasta on tulossa tuplasti suurempi. Kun opiskelijat ovat alusta asti rakentamassa rasteja, saamme heiltä innovaatioita, totesi Ahokas.
Molemmissa yrityksissä opiskelijat pääsevät kokemaan käytännössä kaikkia työvaiheita aina suunnittelusta, markkinoinnista ja valmistelusta elämyspalvelujen toteuttamiseen ja jälkien siivoamiseen. Monelle voi olla yllätys huomata, että alalla 80 % on esi- ja jälkityötä ja vain 20 % asiakkaan kohtaamista.
Osuuskuntakokeilulle vihreää valoa
Uudenlainen oppimisympäristö opiskelijoille on avautumassa myös osuuskunnan kautta. PIRKO on näyttänyt vihreää valoa Kangasalle ja Lempäälään opintoviikkoja kerryttävälle osuuskuntakokeilulle, jota on valmisteltu Taitokatu-hankkeessa yhteistyössä myös HOPEn kanssa.
– Käynnistämme ensivaiheessa osuuskunnat, joissa tehtävä työ kerryttää kaikkien siihen osallistuvien opiskelijoiden opintoviikkoja. Lisäksi ne opiskelijat, jotka liittyvät osuuskuntaan, saavat myös pientä palkkaa, selvittää Toini Kyllönen-Kuusisto.
Omalla ajalla yrittäjämäisesti tehty ja hinnoiteltu työ on vielä selvitysvaiheessa mm. vastuu- ja vakuutuskysymysten osalta.
Toukokuun 19. päivänä pidetään osuuskunnista kiinnostuneille nuorille Kangasalla innostuspäivä, jolloin mm. HOPEn yrityskoordinaattorit Niina Ylönen ja Merja Mikkola ovat hehkuttamassa osuuskuntaintoa. Luokkakierroksia oppilaitoksissa on jo käyty, ja koordinaattorien iloinen viesti on, että osuustoiminnasta kiinnostuneita nuoria löytyy yllättävän paljon.
Aurinkoista vappuaattoa toivotellen
~ Hanna