lauantai 23. toukokuuta 2009

Meijeristä tuli osuuskuntien Kirnu


Soili Ykspetäjä iloitsee Laura Alatörmäsen ja Janne Palosaaren kanssa Kirnun perustamisesta.

Virtain entisestä osuusmeijeristä on muokattu uusi toimitila Pirkanmaan ammattiopiston Virroilla toimiville osuuskunnille. Tila nimettiin rakennuksen historiaan sopivasti Kirnuksi.

HOPE oli mukana Kirnun avajaisissa tarjoamalla kahvit sekä elämän eliksiiriä eli banaania. HOPE-varoin nuoret saivat myös hankittua työtilaansa uudet verhot sekä toimistotarvikkeita.

Kirnussa osuuskuntiin liittyneet opiskelijat voivat tehdä kesällä töitä ja ansaita rahaa. Kouluvuoden aikana Kirnussa voi tehdä omia töitä iltaisin ja viikonloppuisin. Koulupäivinä siellä suoritetaan opintoja asiakastöitä tehden.

Opiskelijoilla suunta selvänä

Tänä keväänä datanomiksi valmistuvalla Petri Ruokosella on jo selkeä suunnitelma, kuinka hän aikoo Kirnussa itsenä työllistää. Hän on käynyt jo ennakkoon läpi Virtain kaikki 425 yritystä ja selvittänyt, kenen nettisivut kaipaavat uudistamista ja kenellä ei ole niitä lainkaan.

– Vain 19 prosentilla yrittäjistä on olemassa sivut, ja monia niistä kannattaisi entrata. Näkyvissä on siis selkeät markkinat, kertoo Ruokonen, joka on jo aiemmin tehnyt Men at Work osuuskunnassa esimerkiksi Virtain Foto-Riitan kotisivut.

Merkonomiksi opiskeleva Janne Palosaari puolestaan suunnittelee tekevänsä Kirnussa venerekisteriteippejä yhdessä kaverinsa kanssa. Nämä teipit ovat nykyään pakollisia isoissa veneissä.

Palosaari on todellinen osuuskuntakonkari, sillä hän löysi jo puolen vuoden opintojen jälkeen itsensä Tekevät kädet -osuuskunnan puheenjohtajan paikalta.

– Osuuskunnassa oppii käytännön asiat paljon paremmin kuin luokkaopetuksessa. Esimerkiksi kirjanpitoa tehdessä asioita on oppinut tehokkaimmin silloin, kun eteen on tullut ongelmia, joita on yritetty yhdessä ratkaista.

Toisen vuoden merkonomiopiskelijalla Laura Alatörmäsellä on kokemusta mm. kirjanpidon ja teippausten tekemisestä yrityksille osuuskunnan kautta. Hän oli myös Virtain joulukadun avajaisten toinen projektipäällikkö.

– Joulukadun avajaisten työ oli todella mielekästä, vaikka se välillä aiheuttikin stressiä ja pitkää päivää. Koin tekeväni todellista työtä, mikä oli yrittäjyysopiskelua parhaimmillaan. Kaupallista alaa ei todellakaan opi vain opiskelemalla vaan tekemällä.


Datanomiopiskelijat Erkki Mäkelä, Miika Heinonen ja Petri Ruokonen työskentelevät osuuskuntien uudessa toimitilassa Pia Saarisen valmennuksessa.


Syksyllä lehtiprojekti


Syksyksi Kirnuun on suunniteltu ensimmäiseksi yhteiseksi projektiksi lehtityöskentely. Kirnusta tulee tuolloin lehtitalo, jossa luodaan ehkä vappulehti yrittäjien kanssa tai markkinointilehti, joka jaetaan ennen yhteishakua. Projektin avulla opiskelijat pääsevät harjoittelemaan tiimityöskentelyä ennen varsinaisia asiakkaiden tilaamia töitä.

Kirnun luomiseen Virroille on vahvasti vaikuttanut Taitokatu-hanke, joka pyrkii löytämään erilaisia toimintatapoja viedä yrittäjyyttä eteenpäin. Taitokatu hankki tilat ja palkkasi Pia Saarisen kesän ajaksi luotsaamaan toimintaa. Hän auttaa nuoria esimerkiksi markkinoinnissa ja taloushallinnon osioissa.

– Tämä on opiskelijoiden oma yritys, joten on tärkeää, että se on koulun ulkopuolella. Sijainti madaltaa myös asiakkaiden kynnystä, sillä täällä on ennenkin totuttu asioimaan ammattikorkeakoulun osuuskunnassa sekä mikrotyöpajassa, kertoo Taitokatu-hankkeen vetäjä Soili Ykspetäjä.
Tänä keväänä Taitokatu sai lisäpuhtia HOPE part 2 -hankkeesta. Nyt nämä ESR-rahoitusta saavat hankkeet juurruttavat yhdessä yrittäjyyttä ja tiimioppimista PIRKOn oppilaitosten arkeen.

Yrittäjyyden polulla

Opiskelijoiden yrittäjyyden polku kulkee Virtain yksikössä niin, että jo ensimmäisen vuoden aikana he perustavat Nuori Yrittäjyys -yrityksiä ammattiaineiden sisällä. Tänä vuonna oppilaitoksessa toimi ensimmäinen hyvää tulosta tehnyt NY -yritys: Tehopirkkojen ”lettufirma”.

– Yritys on ekavuotisille erittäin haastavat, ja myös opettaja oppii valmentajana paljon. Haasteellisinta on saada nuoret sitoutumaan silloin, jos tiimi ei oikein toimi, toteaa valmentaja Marjukka Pirinen.

Tähän etsitään apua NY-leiriltä, jossa nuoret voivat ensin ryhmäytyä ja vasta sitten miettiä liikeideaa.

Toisena vuonna yrittäjyyttä aletaan opiskella osuuskunnissa. Osuuskuntien valmentamisesta Marjukka Pirinen toteaa, että aikaa kahdenkeskiselle keskustelulle opiskelijoiden kanssa kannattaa varata. Monet nuoret kaipaavat psyykkausta pystyäkseen toimimaan yrittäjämäiseen tapaan.


Laura Alatörmänen ja Janne Palosaari ovat kokeneita osuuskuntalaisia.

Virtain Terveisin

~ Hanna