
Joukko Satakunnan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta valmistuneita nuoria perusti kesällä audiovisuaalisen alan osuuskunnan Nakkilaan. Villilä Korporaatioksi nimetty osuuskunta on vajaan kolmen kuukauden olemassaolonsa aikana yllättänyt perustajansa.
– Meillä kaikilla taisi olla alkuodotus, että joudumme tekemään hirveästi töitä saadaksemme osuuskunnan toiminnan käyntiin, mutta pääsimmekin yllättävän rivakasti vauhtiin. Sana kulki nopeasti, ja yritykset löysivät meidät, miettii osuuskunnan puheenjohtaja Reetta Hietala.
– Olemme siis todistaneet, että av-alaa voi tehdä myös Satakunnasta käsin. Täälläkin on töitä, jatkaa Sami Rehmonen.
Osuuskunta-ajatusten virittäjänä toiminut av-alan opettaja Taru Tuomisto tsemppaa nuoria mentorina. Hän näkee osuuskunnan pehmitettynä laskuna yrityksen perustamisen tosi kovaan arkeen – eräänlaisena laukaisualustana.
Tuomisto toteaa, ettei oman paikan etsiminen av-alan opinnoista valmistuvalle ole helppoa. Siksi on ollut kolkkoa pudottaa valmistuva työelämään ja vain toivoa parasta.
– Osuuskunnassa nämä tavattoman lahjakkaat nuoret tukevat toisiaan ja jakavat tietojaan ja verkkojaan. He saavat tarpeellista aikaa verkostoitua ja kerätä portfoliota.
Paikallista
palvelua
Villilä Korporaatiosta löytyy ammattitaitoa joka lähtöön: käsikirjoittajia, ohjaajia, kuvaajia, valaisijoita, äänimiehiä, tuotannon osaajia jne.
Osuuskunnassa tehdään paljon yritysten esittelyvideoita ja musiikkivideoita, lyhytelokuvaakin kuvataan parhaillaan. Tilaustöillä osuuskuntaan kerätään pääomaa, jolla voidaan toteuttaa omia produktioita.
– Paikallisten yrittäjien ei enää tarvitse lähteä pääkaupunkiseudulle asti, kun meiltä on helppo tilata töitä. Saatamme tuotteen alkuperäisen idean synnystä sen julkiseen esitykseen saakka, Reetta Hietala kertoo.
Osuuskunnalle löytynyt toimitila Satakunnan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen Villilän toimipisteestä mahdollistaa kiinteän yhteistyön koulun, kuntayhtymän ja studioiden kanssa.
Yhdessä
tekemisen turvaa
Villilän toimipisteessä on jo vuosia mietitty, että osuuskunta tarvittaisiin av-alalle kipeästi.
– Ala on vaativa ja koulutus kovin lyhyt. Produktiosuuntautuneita opintoja suoritetaan kovalla kiireellä, joten omat yritysajatukset jäävät väkisinkin kovin hentoisiksi. Nekin, jotka ehtivät opintojensa lopussa pistää pystyyn yrityksen, jäävät tavattoman yksin, toteaa Taru Tuomisto.
Villilä Korporaatio antaa yhdessä tekemisen turvaa ja iloa alussa kahdeksalle nuorelle. Kun he saavat rauhassa asiat rullaamaan ja löytävät käytänteet asioille, saatetaan mukaan kutsua lisää väkeä.
– Varmasti osuuskunta lähtee luonnollisesti laajenemaan, kun tuotanto kasvaa. Siitä lähdetään, että jokaiselle mukaan tulevalle pitää löytyä töitä. Istumaan ei osuuskuntaa haluta ketään, Tuomisto miettii.
