perjantai 24. huhtikuuta 2009

Omnia ja HOPE käsi kädessä

Maria Korvella ja Soile Passojalla riittää kehittämisintoa.

Espoon Omniassa oli suorastaan hengästyttävä kokemus kuunnella tutkimus- ja kehittämisjohtaja Soile Passojan sekä projektiasiantuntija Maria Korven kehittämisintoa. Kaksikko tuskin malttaa odottaa hetkeä, jona opettajat, opiskelijat ja yrittäjät muuttavat saman katon alle Inno-Omniaan.

Soile ja Maria iloitsevat siitä, että Espoossa on toisen asteen koulutuksen yrittäjyysnäkymille syttynyt sekä koulutuskuntayhtymän että myös kaupungin johto. Itse asiassa juuri kaupunginjohtaja muutama vuosi sitten asetti Omnian tavoitteeksi yrittäjyyden lisäämisen.
Näistä ajatuksista syntyi suunnitelma Inno-Omniasta, joka valmistuessaan yhdistää opettajien ohjaustaidot, opiskelijoiden luovuuden ja yrittäjien substanssiosaamisen. Näin muodostuu avoin yhteisö, jossa kaikki hyötyvät toisistaan.

Opettajille tilanne on haasteellinen, sillä he muuttuvat tasavertaisiksi toimijoiksi opiskelijoiden kanssa. Uutta pedagogista mallia lähdettiinkin etsimään Kädet 007 -hankkeella, joka hyvin nopeasti päätyi antoisaan yhteistyöhön HOPE-hankkeen kanssa. Soile Passoja vaikuttaa nyt HOPEn ohjausryhmässä ja Maria Korpi on HOPE-valmennuksessa kuuden muun Omnian opettajan kanssa.

Valmennus oikeasti ravistaa

Maria Korven motivaatio HOPE-valmennukseen on kristallinkirkas. Hän on tehnyt vuosia töitä opettajana ja kokee nyt ensi kertaa olevansa koulutuksessa, joka oikeasti ravistaa.

– HOPE-valmennus on fantastinen. Prosessi imaisee mukaansa niin, ettei edes huomaa opiskelevansa. Tämä on niin hyvä koulutus, että räätälöin kaiken muun sen mukaan. Siirsin jopa suvun perinteisiä rapujuhlia viikolla eteenpäin, hän iloitsee.

Nyt HOPE-kipinä leviää Omniassa niin, että opettajia on jonossa valmennukseen. Innostus on niin suurta, että taloon toivotaan jopa omaa valmennusryhmää. Melkoinen tapahtuma tulee olemaan toukokuun puolivälin Kipinäpäivä, johon osallistuu Omniasta peräti 80 opettajaa.

Lopputyö tuotantoon

Espoon-reissuni huipentui leppoisaan kohtaamiseen artesaaniksi valmistuvan Henrikki Nurmisen ja hänen HOPE-opettajansa Harri Markkulan kanssa. Nurminen on valmistanut lopputyönään pelkistetyn ja selkeän tyylikkään ruokapöydän tuoleineen ja aikoo ottaa ne tuotantoon omassa yrityksessään.

– Halusin luoda yritykseeni tuoteperheen, koska sitä on helpompi myydä ja markkinoida. Ideana on kevyt ja selkeä massiivipuinen tuote, johon asiakas voi valita puulajiksi jalavan, saarnin, tammen, pähkinän tai koivun.

Nurmisen ajatukset yrittäjyydestä alkoivat muodostua jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Sen jälkeen hän alkoi määrätietoisesti etsiä opintoja niiltä osa-alueilta, joissa tunsi itsellään olevan heikkouksia. Markkula sai opettajana vetäytyä taka-alalle valmentajaksi, kun opiskelija lähti itse johtamaan oppimistaan.

Parhaillaan Henrikki Nurminen etsii puusepänverstaalleen tiloja Turusta, jonne hän aikoo kesällä palata juurilleen. Onnea etsinnälle ja yrittäjän uralle!

~ Hanna

sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Loimaan AARRETALO on edelläkävijä



Loimaalla käsi- ja taideteollisuusalan yksikkö julistautui Kipinäpäivässään Aarretaloksi. Rehtori puki Aarretalo-nimeen sanoiksi talon hyvän hengen sekä yhdessä tekemisen ja viihtymisen.

Yksikössä vierailevan on helppo yhtyä rehtorin näkemykseen, sillä sekä opettajien että opiskelijoiden kanssa jutellessa huomaa, että talossa on hyvä olla.

Aarretalon kivijalka on perustutkinto. Tikapuut koostuvat yhteisöllisyydestä, vastuusta ja vapaudesta, luottamuksesta, kestävästä kehityksestä, perinteistä ja arvoista.


Talossa on jo olemassa tekstiilialan ammattitutkinto.
Viisivuotisvisiossa sinne halutaan sisustajan ja yrittäjän ammattitutkinnot, jotka vahvistaisivat myös syntymässä olevaa osuuskuntaa ja yrityshautomoa. Kymmenen vuoden tavoitteena on tuoda mukaan erikoisammattitutkinto.


Lyhytkursseilla voitaisiin tarjota täsmäkoulutusta alueen yrittäjille, jolloin he saattaisivat innostua myös mentoroinnista. Näin verkosto työelämään vahvistuisi entisestään.


– Aarretalo syntyi Kipinäpäivän koontina. Prosessi oli meille ytimen kiillotusta, sillä arvot olivat olemassa, mutta ne kirkastuivat, kun niistä puhuttiin ääneen, kertoi HOPE-opettaja Minna Strander, kun vierailin Loimaalla torstaina.

Osuuskunta syntymässä


Käsi- ja taideteollisuusalan yksikkö on Loimaan ammatti- ja aikuisopistossa yrittäjyysajattelun edelläkävijä. Jo pitkään on yksikössä vallinnut ajatus, että yrittäjyys on sieltä valmistuvien todennäköisin työllistymisvaihtoehto.

Siksi opettajat ovat paljon miettineet, miten voisivat antaa opiskelijoille enemmän tukea siihen suuntaan. Yksikössä on myös toteutettu runsaasti projekti- ja asiakastöitä, jotka ovat tuoneet tuntumaa työelämään.


Luontevana jatkumona yksikköön on nyt perusteilla osuuskunta, joka aiotaan saada käyntiin vielä toukokuun aikana. Mukaan on alkuvaiheessa lähdössä kymmenkunta opiskelijaa sisustus-, vaatetus- ja puupuolelta. Syksyllä osuuskunnan rinnalle on tulossa yrityshautomo.

Tsemppiä Loimaalle! Tavataan osuuskunnan perustamiskokouksessa!!


terveisin Hanna

Kuvassa Loimaan HOPE-opet Tarja Moisio-Rannikko, Petri Villa ja Minna Strander.