maanantai 8. kesäkuuta 2009

Osaralle ensi syksynä osuuskunta


Susanne Hamari innostaa hevosalaa opiskelevia Saara Ahoa ja Miia Lifländeriä ouuskuntatoimintaan

Osaran maaseutuopetusyksikköön syntyy ensi syksynä osuuskunta. Sen perustamisesta on innostunut joukko hevosalan sekä luonnonvara-alan opiskelijoita. Juuri näille aloille Osaralla kaivattaisiin yrittäjyyttä helpottamaan oppilaitoksesta valmistuvien työllistymistä.

– Hevosalalla ja luonnovara-alalla on meillä osaamista, tuotteita ja tarpeita, mutta niissä yritystoiminnan aloittaminen on silti osoittautunut vaikeaksi. Osuuskunta on opiskelijalle helppo tapa tutustua yrittäjyyteen ja valmistuvalle päästä käsiksi työelämään, toteaa koulutusalajohtaja Anna-Liisa Oksa.

Kun yrityskoordinaattori Susanne Hamari piti Osaralla ensimmäisen osuuskuntainfon, nousi hevospuolelta kymmenen kättä pystyyn kiinnostuksen merkiksi. Yksi innostuneista on ensimmäisen vuoden opiskelija Saara Aho.

– Minulle osuuskunta olisi hieno juttu, sillä voisin tulevaisuudessa tehdä töitä sen kautta. Jos saisin tehtyä tallitöitä useammille talleille, voisin luoda verkoston, jonka avulla mahdollisuudet työllistymiseeni paranisivat, Aho miettii.

HOPE-hanke toi
yrittäjyysajattelun


Koulutusalajohtaja Anna-Liisa Oksalla on selkeä näkemys osuuskunnan synnyttämisestä.

– Osuuskunta tehdään, kunhan siihen löydetään hyvä vetäjä ja oikeat toimijat. Meille on selvää, että tarvitsemme jonkun talon ulkopuolelta laittamaan toiminnan alkuun. Vielä on siis palikoita, joiden pitää loksahtaa kohdalleen.

Ajatus osuuskunnan perustamisesta Osaralle syntyi HOPE-hankkeen myötä. Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta käynnistynyt opettajien yrittäjyyskasvatushanke sai tänä keväänä Opetushallitukselta puolen miljoonan euron rahoituksen laajennushanke HOPE part 2:lle.

HOPE part 2:n varoin Osaran henkilökunnalle saatiin järjestettyä Kipinäpäivä, jossa pohdittiin uusia tapoja toimia omassa opetustyössä ja luoda hyvää pohjaa oppilaitokseen opiskelijoiden yrittäjyysopinnoille.

Koordinaattori Susanne Hamari innosti lisäksi opettajia yhteisölliseen oppimiseen ja yrittäjyyden teemoihin. Hamari kiersi myös ammattialoittain innostamassa opiskelijoita osuuskunnan perustamiseen.

Anna-Liisa Oksa toteaa HOPE-hankkeen olevan Osaralle tärkeä.

– HOPE toi meille yrittäjyysajattelun, joka sopii mahdottoman hyvin koulun ajatusmaailmaan. Mielenkiinto osuuskuntiin on nyt herätetty ja asiat ovat lyhyessä ajassa menneet paljon eteenpäin. Tästä on syksyllä hyvä jatkaa, Oksa pohtii.


Anna-Liisa Oksa seuraa, kuinka Teemu Mielityinen, Karl Knape, Samu-Oskari Hartikainen ja Heidi Laitala istuttavat koristehirssiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti