
SEDUn Ilmajoen opetuspisteessä opiskelevat Henna Kivimäki (vas.), Katja Karjalainen, Minna Eerola ja Anne-Maria Hirvonen pääsivät oppimaan asioita käytännössä tehdessään töitä yhteisessä NY-yrityksessään.
Koulutuskeskus SEDUn kulttuurialalla on kehitetty monenlaisia tapoja toteuttaa tiimioppimista ja yrittäjämäistä toimintaa. Oppilaitoksen kaikilla aloilla on ehtinyt esimerkiksi toimia NY-yrityksiä, joita opiskelijat pyörittävät todellisten yritysten tapaan.
Näissä Nuori yrittäjyys -yrityksissä päästään oikeiden töiden kautta oppimaan tiimityöskentelyä ja ongelmanratkaisua ja kokeilemaan omien ideoiden toteuttamista sekä vastuun ottamista omasta työstä.
Suuri osa käsi- ja taideteollisuusalojen opinnoista toteutetaan SEDUssa erilaisten projektien kautta, joissa asiakkaan toiveet ja vastuu toiselle tehtävän työn laadusta lisäävät vaativuutta. Esimerkiksi sisustusrakentajat tekevät töitään todellisissa kohteissa. Entisöijillä taas riittää asiakastöitä siihen malliin, että uusia tilauksia voidaan ottaa vasta ensi vuodelle.
– Parhaimmillaan yrittäjyys voi olla opinnoissa sisällä, ei siis mikään erillinen yrittäjyysjakso. Jos opettajalla on valmiudet ja oikea asenne, sisäistä yrittäjyyttä ja yrittäjän asennetta voi opettaa minkä tahansa muun asian mukana, miettii projektikoordinaattori Anne Lepistö.
Tekemisen iloa ja intoa
Vierailin Anne Lepistön kanssa Ilmajoella SEDUn Pappilantien opetuspisteessä, jonka innostuneen luovassa ilmapiirissä pääsin tapaaman niin tekemiselleen syttyneitä opettajia kuin opiskelijoitakin.
Katja Karjalainen esimerkiksi uhkui intoa oman yrityksen perustamiseen vaikka lopettelee vasta toista opiskeluvuottaan. Katjakin on tänä vuonna saanut tuntumaa yrittäjyyteen NY-yrityksessä, jonka hän perusti opiskelutovereidensa kanssa.
Katja ja kumppanit valmistivat yrityksessään mm. asusteita koirille, näytelmäpuvustuksen ja pientuotteita messuille. NY-yrityksen idea on toimia vain yhden lukuvuoden ajan, joten tytöt ajavat omaa yritystään parhaillaan alas. Heidän itsensä valmistamat yrityksen nettisivut löytyvät kuitenkin vielä osoitteesta www.nytny.palvelee.fi.
Katjan oma yritysidea perustuu koirien asusteisiin. Hänen äidillään on koirahoitola, ja yhdessä toimiminen on ollut jo pidemmän aikaa suunnitelmissa. Kaavatkin koira-asuille ovat jo olemassa.
– NY-yritys antoi hyvän kuvan byrokratiasta ja kaikesta siitä, mitä pitää tehdä ja ottaa huomioon ennen kuin voi pistää oman yrityksen pystyyn. Sain paljon hyötytietoa ja kontakteja, hän toteaa.
Maksullista palvelutoimintaa
Mielenkiintoinen toimintamalli Ilmajoella on maksullinen palvelutoiminta, joka tuottaa tekstiilialan tuotteita tilaustyönä ulkopuolisille asiakkaille. Ohessa valmistetaan tekstiilejä Taiku-tuotemerkillä.
Palvelutoimintaa pyörittämään on palkattu kaksi työntekijää, jotka eivät ole opettajia. Opiskelijat voivat olla mukana toiminnassa projektien kautta sekä suorittamalla siellä työssäoppimisjaksonsa.
– Olemme tehneet yhdessä esimerkiksi esirippuja, jotka opiskelijat ovat suunnitelleet ja osittain värjänneet ja minä olen toteuttanut. Lisäksi olemme olleet työssäoppijoiden kanssa messuilla, mikä on tuonut heille paljon sellaista kokemusta, jota ei koulussa saa, toteaa Anita Antila.
Ensi syksynä SEDUun on syntymässä aivan uudenlainen oppimisympäristö, sillä suunnitelmia osuuskunnan perustamisesta kulttuurialalle tehdään parhaillaan. Tuleva osuuskunta voisi toimia myös paikkana, jossa opiskelijat saisivat työssäoppimisjakson aikana kehittää omaa yritysideaansa sekä yrittäjävalmiuksiaan.
Tällaisia kuulumisia SEDUsta. Alkuviikolla myrskytään koko HOPE-joukolla Ikaalisten Kylpylässä. Tapaamisiin siellä!
~ Hanna

Anne Lepistö ja Tiina Jokela-Lyly kehittävät SEDUssa tapoja opiskella yrittäjämäisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti