
Jaana Hiltunen kirjaa ja Pia Saarinen kuuntelee Soili Ykspetäjän sytyttävää kuvausta osuuskunnan toiminnasta.
PIRKOn opettajat ovat selvästi syttyneet osuuskunta-ajattelulle. Tämä kävi ilmi MiniKipinässä, johon opettajat kokoontuivat Kangasalan toimipisteeseen. Osuuskunnissa nähtiin paljon hyvää:
- Osuuskunta on turvallinen keino aloittaa yrittäjyyteen tutustuminen. Se tuo yrittämisen lähemmäs ja helpommaksi.
- Tieto ja taito karttuvat käytännön töitä tehden.
- Samalla kehittyy sisäinen yrittäjyys eli ajatus, että kaikki mitä teet, on sinua itseäsi varten.
- Omasta työstä saatu palkka tuo motivaatiota.
- Opiskelijat sitoutuvat paremmin.
- Asiakastöitä on helpompi ottaa vastaan, kun osuuskunta ottaa niistä vastuun. Toimitusajatkin saadaan varmasti paremmin pitämään.
- Opiskelijat oppivat ymmärtämään markkinointia ja myyntiä.
- Erityyppiset oppijat voivat ottaa erilaisia tehtäviä. Taitavammat saavat kaipaamaansa lisähaastetta.
- Yrityslähtöinen opiskelu valmentaa todelliseen elämään.

Opettajat kävivät valmennusringissä tiivistä keskustelua.
Pitkästä myönteisten asioiden listasta huolimatta opettajien dialogi ei ollut mitään hymistelyä. Esiin nostettiin reippaasti kysymyksiä, joita haluttiin vielä perinpohjaisesti pohtia. Esimerkiksi opettajien rooli valmentajina askarrutti. ”Asettaa isot vaatimukset ohjaajan taidoille, jos toinen kysyy InDesign -ohjelmasta ja toinen ompelee saumaa.”
– Talo on täynnä osaavia opettajia, jotka toimivat valmentajina. Kyse ei silti ole siitä, että opettajilla teetettäisiin lisää tai ylimääräistä työtä. Osa opinnoista vain suoritetaan osuuskunnissa asiakastöinä. Laskutus on osuuskunnan vastuulla, joten se jää pois opettajilta, rauhoitteli Marjo Karikivi Taitokatu-hankkeesta.
Huolta herätti myös se, että nuoret eivät osaisi ottaa töitä vastaan osuuskunnalle vaan lupaavat liikaa. Tätä voidaan ehkäistä sillä, että ensimmäisissä projekteissa opettajat valmentavat enemmän. Monissa tilanteissa toimintaa auttaa, kun ne sovitaan valmiiksi ja kirjataan osuuskunnan pelisääntöihin.
Valmentaja Niina Leinonen HOPEsta korosti opettajille, ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa organisoida osuuskuntaa. Jokainen paikkakunta ja jokainen yksikkö saa ja joutuu tekemään sen omista lähtökohdistaan.
– Osuuskunnan kehittäminen on jatkuvaa. Kaikki lähtee siitä, että kokeillaan järkevästi suunnitellen ja saadaan siitä kokemus, jota selvitetään ja josta opitaan.
Osuuskuntasuunnitelmat ovat Lempäälän ja Kangasalan toimipisteissä jo melko pitkällä. PIRKOn johto on nyt näyttänyt vihreää valoa sellaiselle osuuskuntamallille, jossa kerrytetään opintoviikkoja koulupäivän aikana opettajien valmennuksessa. Tällöin osuuskunnan ei tarvitse maksaa vuokraa tiloista eikä laitteista.
Myöhemmin on tarkoitus edetä kakkosvaiheeseen, jolloin osuuskuntaan liittyvät opiskelijat voivat kesällä sekä kouluaikana iltaisin ja viikonloppuisin tehdä siellä omia asiakastöitään ja tienata rahaa itselleen. Tällainen osuuskunta maksaa tiloista ja laitteista vuokraa kuntayhtymälle.
Opiskelijoille tietoa hauskanpidon ohessa

Samaan aikaan, kun opettajat kävivät dialogia, innostettiin opiskelijoita salissa. Monkey Business Jyväskylästä veti opiskelijoille rennon aamupäivän, jossa hauskanpidon joukossa välitettiin osuuskuntayrittäjien kokemuksia. Erilainen tapa oppia näytti hämmentävän joukkoa, mutta jätti varmasti asioita tehokkaasti mieleen itämään. Niinhän se on, että välillä pitää tulla kunnolla ravistelluksi, jotta lämpiää luomaan uutta…
Tsemppiä osuuskunnan synnyttämiseen!
~ Hanna

Oppilaiden toimivaa parityöskentelyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti